Na maliu Puffin ina ua saisaitia i le ufimata lafoai

Ina ua maeʻa ona maua se puffin mate o loʻo saisaitia i totonu o se matapulepule, na unaʻia e se faʻalapotopotoga alofa a meaola Irish tagata lautele ina ia lafoaʻi lelei a latou lapisi, e aofia ai mea e puipuia ai le tagata lava ia.
O le Irish Wildlife Trust, o se faalapotopotoga tumaoti e fesoasoani i le puipuia o meaola ma o latou nofoaga, na faʻasoaina lenei ata faʻalavelave i luga o latou upega tafaʻilagi i le amataga o lenei vaiaso, lea na fafaguina ai tagata fiafia i manu ma tagata faʻasao le Ita.
O lenei ata na lafo mai e se tasi na mulimuli i le faalapotopotoga o loo faaalia ai se puffini mate o loo taoto i luga o se maa ma lona ulu ma lona ua o loo afifi i le maea o se ufimata lafoai.E masani ona ofuina e puipuia mai le Covid-19.
O Puffins o manulele iloga a Aialani ma e na o le asiasi atu i le Emerald Island mai Mati ia Setema, aemaise lava i le talafatai i sisifo, e aofia ai le Cliffs of Moher ma pou o le sami e latalata i Cape Promontory.
O nei manulele e taatele i Skellig Michael, i fafo atu o le talafatai o Dingle, County Kerry, ina ua pueina le Star Wars series i le Wildlife Sanctuary, na faamalosia le au gaosi e fatu se sauʻai fou Pog ona e le mafai ona vavae ese manu. e aunoa ma le fa'alavelaveina o latou nofoaga e fa'atupu ai.
O le puffin e mamao ese mai le manu muamua poʻo le manu mulimuli na mafatia i le lapisi, aemaise lava mea e puipuia ai le tagata lava ia: Ia Mati o le tausaga nei, na laveaʻi ai e le Irish Post se manu na titina i le oti i se ufimata lafoai i le falemaʻi manu i Aialani.Na faatalanoaina mulimuli ane e Little Swan se falemai o meaola i Aialani.Port Bray.
O se tagata volenitia mai le Irish Wildlife Rehabilitation Center na aveese le matapulepule, ma ina ua maeʻa se asiasiga vave, na toe foi vave le cygnet i le vao, ae afai e le iloa pe le togafitia mo se taimi umi, e faigofie ona afaina ai pe oʻo lava i le oti le swan .
Aoife McPartlin, o se ofisa o aʻoaʻoga i le Irish Wildlife Rehabilitation Center, fai mai i se faatalanoaga ma The Irish Post o le faʻaauau pea o le lapisi faʻafitauli faʻatasi ma le tele o le faʻateleina o le tasi taimi PPE o lona uiga e tele atu tala faapena e ono tupu i le lumanaʻi.
Fai mai Aoife, e tatau i tagata ona lafoai lelei a latou mea e puipuia ai, aemaise lava ufimata lafoaʻi, e ala i le tipi ese o maea taliga pe faigofie ona toso ese maea mai ufimata aʻo leʻi teuina i totonu o se pusa.
Na taʻu atu e Aoife i le Irish Post: "O faʻamau taliga e mafai ona faʻafefe ai le ea, aemaise lava pe a latou siosiomia le manu i le tele o taimi.""E mafai ona latou tipi ese le sapalai o le toto ma mafua ai le oti o aano ma oʻo ai i le ogaoga.
“Sa laki le manu.Sa taumafai e aveese le matapulepule.Afai e tumau i lona gutu, o le a tele le leaga ona o le a taofia ai mai le foloina.
“Pe o le a afifi i lona gutu i se auala e le mafai ai ona 'ai" - i lenei tulaga, e mafai ona tupu lenei mea i le puffin.


Taimi meli: Iul-05-2021